Napojem mlecznym fermentowanym znanym od bardzo dawna i cenionym ze względu na właściwości dietetyczne, lecznicze i smakowe jest jogurt. Podstawową jego zaletą jest wysoka przyswajalność głównych składników odżywczych – białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych: głównie fosforu, żelaza i wapnia. Mleczne napoje fermentowane, w tym jogurt, mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.
Wartość energetyczna jogurtów jest zróżnicowana w zależności od zawartości w nich tłuszczu oraz składu recepturowego. Produkowane są jogurty naturalne, owocowe, z kawałkami świeżych owoców, ziaren, zbóż, rodzynek, orzechów, a także o obniżonej wartości energetycznej. Owoce i ziarna zbóż będące składnikiem jogurtów są również źródłem witaminy C i błonnika pokarmowego.
Ważne znaczenie zdrowotne mają nowe asortymenty napojów mlecznych produkowane z udziałem bakterii jelitowych Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium. Nazywane sa napojami nowej generacji, biojogurtami lub żywymi jogurtami. Bakterie zawarte w szczepionkach jogurtowych wytwarzają kwas mlekowy wykazujący działanie lecznicze i profilaktyczne.
Jogurt:
– zapobiega infekcjom chorobotwórczym przewodu pokarmowego,
– pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce,
– zapobiega występowaniu biegunek związanych z przyjmowaniem antybiotyków,
– zmniejsza objawy nietolerancji laktozy,
– ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu,
– zmniejsza nasilenie biegunek popromiennych,
– wzmacnia system odpornościowy.