Najważniejszym składnikiem masła jest tłuszcz mlekowy. W porównaniu z innymi tłuszczami zwierzęcymi tłuszcz mlekowy zawiera niewielką ilość cholesterolu, jest łatwostrawny. Wykorzystywany jako źródło energii m. in. w mięśniach, sercu, wątrobie, nerkach, płytkach krwi oraz w układzie nerwowym. NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) a z nich kwas linolowy w formie CLA likwiduje cholesterol. Witaminy zawarte w tłuszczu mlekowym (A, D, E, K) pełnią w organizmie funkcje regulacyjne – wzmacniają wzrok, zapobiegają krzywicy, poprawiają krzepnięcie krwi, wpływają na prawidłowy stan skóry, paznokci i włosów, wspomagają czynność tarczycy.
Masło zalicza się do tłuszczów zwierzęcych, wśród których zajmuje pierwsze miejsce pod względem:
– cech organoleptycznych,
– własności kulinarnych,
– wartości odżywczej.