Mleko zawiera wszystkie niezbędne składniki pokarmowe: białko, tłuszcz, węglowodany, składniki mineralne (głównie wapń i fosfor) oraz witaminy (A, D, E, K, B, PP). Powinno być stałym składnikiem codziennego jadłospisu zarówno dzieci jak i dorosłych. Białka zawarte w mleku są najbardziej cenne i najlepiej wykorzystywane przez organizm człowieka.
Szczególne miejsce w wartości odżywczej mleka zajmuje wapń, dla którego jest ono najbogatszym źródłem. Jedna szklanka mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wapń w ok. 40%. Zbyt mała ilość wapnia w diecie zwiększa ryzyko występowania takich chorób jak osteoporoza, nadciśnienie tętnicze krwi, choroba niedokrwienna serca, rak jelita grubego, kamica nerkowa.
Spożywanie odpowiedniej ilości mleka (zgodnie z zalecanymi normami) zaspokaja w znacznym stopniu zapotrzebowanie organizmu na białko, wapń i witaminy.
Zalety mleka:
– jest źródłem istotnych składników odżywczych,
– zwiększa odporność organizmu,
– zapobiega próchnicy zębów i osteoporozie,
– działa odprężająco,
– sprzyja regeneracji organizmu,
– jest lekkostrawne.